Dziewczyny, ta marynowana cukinia powala na kolana. Mój mąż za każdym razem zachwyca się smakiem

Każda z nas ma kilka takich przepisów, które zawsze wychodzą. Moje faworytki to sprawdzone przekąski z cukinii.

Poniższa receptura to idealnie wyważona propozycja smakowa dla wszystkich fanów dań z cukinii.

Klucz to prawidłowo dobrane przyprawy w perfekcyjnych proporcjach. Harmonię aromatu i smaku gwarantuje ziele angielskie i słoneczne pomidory, które mają w sobie zamknięty aromat lata.

Ta przekąska z cukinii to połączenie kwaskowatych nut z ostrzejszymi akcentami. Pachnie obłędnie i ubogaca posiłki w chłodne dni.

Składniki:

  • 3 kg cukinii
  • 2 kg papryki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki soli
  • 2 kg pomidorów
  • 100 ml octu
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 pęczek pietruszki
  • 0,5 kg cebuli
  • 5 ząbków czosnku

Przygotowanie:

Dokładnie opłucz warzywa pod bieżącą wodą. Pokrój cukinię w plastry, a pomidory w drobną kosteczkę. Dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę. Zmiel warzywa wraz z czosnkiem i natką pietruszki w maszynce. Wyłóż warzywną masę na rozgrzaną patelnię.

Paprykę pokrój na drobne kostki, a następnie dodaj do warzywnego puree i przełóż je do większego garnka. Dopraw warzywa solą, cukrem, wlej olej roślinny. Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.

Po upływie czasu dodaj ocet i dokładnie wymieszaj masę. Przygotuj wcześniej wysterylizowane słoiki i przelej do nich warzywne puree.

Pod koniec gotowania wlej ocet, wymieszaj i rozłóż przekąskę do wysterylizowanych słoików. Zakręć pokrywki, obróć słoiki do góry nogami, owiń szmatką lub kocem i zostaw tak, aby ostygły.

Tak przygotowana przekąska z cukinii i czerwonych warzyw nada się do doprawienia gotowanych ziemniaków, batatów, do kaszy lub makaronu. To pożywna alternatywa dla wegan i wegetarian. Wypróbuj koniecznie!