Klucz to prawidłowo dobrane przyprawy w perfekcyjnych proporcjach. Harmonię aromatu i smaku gwarantuje ziele angielskie i słoneczne pomidory, które mają w sobie zamknięty aromat lata.
Ta przekąska z cukinii to połączenie kwaskowatych nut z ostrzejszymi akcentami. Pachnie obłędnie i ubogaca posiłki w chłodne dni.
Dokładnie opłucz warzywa pod bieżącą wodą. Pokrój cukinię w plastry, a pomidory w drobną kosteczkę. Dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę. Zmiel warzywa wraz z czosnkiem i natką pietruszki w maszynce. Wyłóż warzywną masę na rozgrzaną patelnię.
Paprykę pokrój na drobne kostki, a następnie dodaj do warzywnego puree i przełóż je do większego garnka. Dopraw warzywa solą, cukrem, wlej olej roślinny. Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.
Pod koniec gotowania wlej ocet, wymieszaj i rozłóż przekąskę do wysterylizowanych słoików. Zakręć pokrywki, obróć słoiki do góry nogami, owiń szmatką lub kocem i zostaw tak, aby ostygły.
Last Updated on 5 października 2020 by admin