Marynowane pieczarki w 20 min – Mistrzowski przepis, mistrzowski smak – każdy musi spróbować
Grzyby to zdecydowanie jeden z tych produktów, które albo się kocha, albo nienawidzi. Pieczarki są jednak coraz częściej używanym składnikiem do wszelkiego rodzaju dań i potraw.
A może by tak spróbować stworzyć niebanalny posiłek, w którym to właśnie pieczarki będą grały pierwsze skrzypce? Poznaj prosty i szybki przepis na marynowane pieczarki, wypróbuj przy pierwszej okazji, a z pewnością nie pożałujesz!
Marynowane pieczarki to naprawdę świetny pomysł na przystawkę bądź dodatek do dań obiadowych – tutaj aromatyczne grzyby grają główną rolę. Do wykonania pieczarek będziesz potrzebować:
- kilogram pieczarek,
- 6-8 ząbków czosnku,
- 2 średnie cebule,
- 75 ml oleju roślinnego,
- 75 ml octu,
- łyżka cukru,
- łyżeczka soli,
- ok. 10 sztuk goździków,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- 10 ziaren czarnego pieprzu,
- łyżeczka mielonej kolendry,
- 6 listków laurowych
Przygotowanie – krok po kroku
Ten przepis idealnie nadaje się dla każdego, niezależnie od poziomu zaawansowania kulinarnego. Proste wykonanie, niewymagające dużej ilości czasu, a efekt jest naprawdę przepyszny! Jak przygotować marynowane pieczarki?
Pieczarki dokładnie umyj i najlepiej obierz, a następnie pokrój na 2-4 części (w zależności od wielkości grzyba). Na suchej patelni ułóż pieczarki i duś je przez 5 minut na średnim ogniu.
W trakcie, gdy pieczarki się gotują, przygotuj marynatę. Czosnek pokrój na cienkie plasterki, a cebulkę w półpierścienie i połącz ze sobą. Do składników dodaj wszystkie przyprawy i zalej wszystko octem – teraz dokładnie wymieszaj i odstaw na moment.
Gdy pieczarki delikatnie odparują, dodaj do nich marynatę i całość gotuj przez około 5-7 minut. Kolejne 3-4 minuty poświęć na odpoczynek swoich pieczarek – pozwól im się zamarynować bez gotowania.
Gotową marynatę umieść w 1,5-litrowym słoiku i szczelnie zamknij – gdy całkowicie ostygnie, możesz ją schować do lodówki.