Medaliony wieprzowe duszone w boczku i cebuli – Przekonaj się, jakie są smaczne.

Polędwiczka wieprzowa to fantastyczne mięso, które zwykle przygotowujemy w domu niczym stek.

Tym razem wybraliśmy dla Was nieco inny preparat – gotowanie na parze. W połączeniu z boczkiem i cebulą przepis sprawdza się naprawdę dobrze.

Składniki

  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 sztuka boczku wędzonego (5×5 cm)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 plasterek masła (2 cm)
  • przyprawa do grilla
  • sól
  • pieprz

Panierka

  • mąka
  • mielona słodka papryka

Proces przygotowania

Polędwiczkę wieprzową umyj, usuń skórę i pokrój w medaliony wielkości 1 cm. Delikatnie je opukaj krawędzią dłoni, posyp pieprzem i posyp przyprawami do grilla Farmer (mieszanką przypraw i ziół), pozwól im odpocząć. Boczek wędzony pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, na patelni powoli rozgrzać oliwę z masłem i powoli smażyć boczek i cebulę, aż się zarumienią.

Medaliony posolić i obtoczyć w gładkiej mące wymieszanej z mieloną papryką. Tak obsmażone mięso wrzucamy na patelnię z boczkiem i cebulą i szybko obsmażamy z obu stron. Następnie zalać około 200 ml wody, przykryć i dusić około 20 minut. Mąka użyta do panierowania mięsa ładnie zagęszcza sos, więc wtedy wystarczy doprawić do smaku solą.