Tym razem wybraliśmy dla Was nieco inny preparat – gotowanie na parze. W połączeniu z boczkiem i cebulą przepis sprawdza się naprawdę dobrze.
Polędwiczkę wieprzową umyj, usuń skórę i pokrój w medaliony wielkości 1 cm. Delikatnie je opukaj krawędzią dłoni, posyp pieprzem i posyp przyprawami do grilla Farmer (mieszanką przypraw i ziół), pozwól im odpocząć. Boczek wędzony pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, na patelni powoli rozgrzać oliwę z masłem i powoli smażyć boczek i cebulę, aż się zarumienią.
Medaliony posolić i obtoczyć w gładkiej mące wymieszanej z mieloną papryką. Tak obsmażone mięso wrzucamy na patelnię z boczkiem i cebulą i szybko obsmażamy z obu stron. Następnie zalać około 200 ml wody, przykryć i dusić około 20 minut. Mąka użyta do panierowania mięsa ładnie zagęszcza sos, więc wtedy wystarczy doprawić do smaku solą.
Last Updated on 24 sierpnia 2023 by admin