Pyszna i łatwa w przygotowaniu: Jeszcze nie jadłaś tak dobrej zapiekanki z mielonym. Hit każdej imprezy.

Dziś na obiad w moim domu królowała przepyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Danie jest niezwykle aromatyczne i bardzo sycące. Dlatego proponuje, abyś i Ty spróbowała przygotować je dla swojej rodziny!

Składniki

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 cebula
  • 50 g tartego sera
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź wodę, dodaj 50 g masła i ugnieć ziemniaki na puree. Dodaj mleko i wymieszaj aż otrzymasz gładką masę. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Usmaż na złoty kolor na maśle. Dodaj mięso mielone i smaż do miękkości, ciągle mieszając i rozbijając grudki.

Posól i przenieś do dużej miski. Gdy mięso mielone lekko ostygnie wbij jajko i dobrze wymieszaj. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem.

Ułóż mięso mielone na puree ziemniaczanym w naczyniu. Piecz przez 15 minut, wyjmij, posyp startym serem i włoż do piekarnika na kolejne 5 minut.