Połóż mięso mielone na cieście, upiecz i delektuj się smakiem: Prawdziwe odkrycie kulinarne.

Niesamowicie smaczna bułka z mięsem mielonym. Przepis, w którym na pewno się zakochasz, jest pyszny i prosty!

Składniki:

Ciasto:

  • mąka zwykła – 200 g
  • kwaśna śmietana – 150 g
  • proszek do pieczenia – 10 g
  • mleko – 20 ml
  • olej roślinny – 20 ml
  • sól – 5 g

Nadzienie mięsne:

  • mięso mielone – 300 g
  • żółty ser – 150 g
  • pietruszka – 20 g
  • jajko – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • majeranek – 5 g
  • sól – 5 g
  • pieprz czarny – 3 g
  • woda – 50 ml

Przygotowanie:

Przesiej mąkę do miski.

Dodaj sól, proszek do pieczenia i olej. Wymieszać, dodać mleko, śmietanę i wyrobić jednolite ciasto.

Przykryj i odstaw na 15 minut.

Do nadzienia wymieszać mięso mielone z tartym serem.

Dodaj drobno posiekaną cebulę i jajka.

Dopraw solą i wszystkimi przyprawami.

Mieszać. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką desce.

Na ciasto wykładamy nadzienie.

Ciasto zwijamy i kroimy w paski.

Podgrzej olej na patelni.

Ślimaki pieczemy po obu stronach.

Skrop wodą i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Gotowe, podawaj ze śmietaną.

Życzymy smacznego! 🙂