Mielone steki z piekarnika z przepisu mojej teściowej. Chwilka roboty i cała rodzinka się zajada <3

Kiedy mam już dość tradycyjnych klopsików zawsze korzystam z tego przepisu mojej teściowej na steki z mięsa mielonego pieczone w piekarniku. Przygotowane nie jest trudne, a danie jest na prawdę bardzo smaczne i sycące. Idealna opcja na drugie danie bądź tez na ciepłą kolację.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g ziemniaków
  • 4 jajka
  • 200 g cebuli
  • 50 g majonezu
  • 150 g sera
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Ziemniaki ugotuj na półtwardo. Ostudź ziemniaki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie włóż do dużej miski, dodaj łyżkę majonezu, sól i pieprzu do smaku. Dobrze wymieszaj.

2. Obierz cebulę i drobno posiekaj, a następnie usmaż na oleju roślinnym na złoty kolor.

3. Ugotuj jaja, ostudzić i posiekaj drobno, dodać trochę majonezu i wymieszaj.Zetrzyj ser na drobnej tarce.

4. Przygotuj blachę do pieczenia z papierem pergaminowym a następnie posmaruj niewielką ilością masła. Ułóż na niej mięso mielony w formie cienkich okrągłych plasterków, o grubości nie większej niż 1 centymetr.

Staraj się robić płaskie kółka ( możesz pomóc sobie specjalną formą jeśli takowa posiadasz) o tym samym rozmiarze, pozostawiając trochę wolnej przestrzeni między nimi.

5. Na wierzch ułóż smażoną cebulę, a następnie jajko z majonezem. Dalej – warstwa tartych ziemniaków. Ziemniaki możesz lekko posmarować majonezem.

6. Posyp każdy stek serem tartym na wierzchu. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.

7. To wszystko, steki mięsa mielonego i ziemniaków są gotowe. Smacznego!