Kiedy mam już dość tradycyjnych klopsików zawsze korzystam z tego przepisu mojej teściowej na steki z mięsa mielonego pieczone w piekarniku. Przygotowane nie jest trudne, a danie jest na prawdę bardzo smaczne i sycące. Idealna opcja na drugie danie bądź tez na ciepłą kolację.
1. Ziemniaki ugotuj na półtwardo. Ostudź ziemniaki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie włóż do dużej miski, dodaj łyżkę majonezu, sól i pieprzu do smaku. Dobrze wymieszaj.
2. Obierz cebulę i drobno posiekaj, a następnie usmaż na oleju roślinnym na złoty kolor.
3. Ugotuj jaja, ostudzić i posiekaj drobno, dodać trochę majonezu i wymieszaj.Zetrzyj ser na drobnej tarce.
4. Przygotuj blachę do pieczenia z papierem pergaminowym a następnie posmaruj niewielką ilością masła. Ułóż na niej mięso mielony w formie cienkich okrągłych plasterków, o grubości nie większej niż 1 centymetr.
Staraj się robić płaskie kółka ( możesz pomóc sobie specjalną formą jeśli takowa posiadasz) o tym samym rozmiarze, pozostawiając trochę wolnej przestrzeni między nimi.
5. Na wierzch ułóż smażoną cebulę, a następnie jajko z majonezem. Dalej – warstwa tartych ziemniaków. Ziemniaki możesz lekko posmarować majonezem.
6. Posyp każdy stek serem tartym na wierzchu. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
Last Updated on 14 grudnia 2019 by admin