Zrazy mięsne to potrawa, którą pokochają domownicy i goście. Jak je przygotować – Oto przepis.

Zrazy ukraińskie to potrawa mięsna, która serwowana jest z cebulą i sosem.

Są niezwykle sycące i pyszne, więc stanowią doskonałą propozycję na obiad. Dobrze smakują zarówno z ziemniakami, jak i kaszami czy ryżem, oraz wieloma surówkami, na przykład kiszonym ogórkiem.

Składniki na zrazy:

  • 400 g mięsa, najlepiej wołowego, ale może być również wieprzowe,
  • 250 g cebuli,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki octu,
  • Łyżeczka mielonej papryki słodkiej lub ostrej,
  • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • Łyżeczka soli,
  • Łyżeczka cukru,
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%,
  • Świeży koperek.

Przygotowanie: