Na patelni, na której smażyło się mięso, umieszczamy pozostałą cebulę drobno posiekaną w kostkę, przyprawiamy mieloną papryką, dodajemy mąkę, śmietanę i odrobinę wody. Sos należy zagotować i mieszać rózgą, by nie zrobiły się grudki.
Do sosu dodajemy roladki i pokrojony koperek. Sos powinien w całości przykryć mięso, jeżeli tak się nie dzieje, należy dodać jeszcze wody. Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy całość na małym ogniu przez około 40 minut. Ważne jest, by raz na jakiś czas całość przemieszać, co zapobiegnie przywarciu mięsa do dna patelni.
Roladki po upływie zalecanego czasu gotowania powinny być miękkie. Jeśli po wbiciu widelca są wciąż twarde, należy pogotować je dodatkowo przez kilka minut.
Roladki posmakują nawet największemu niejadkowi. Dobrze smakują z gotowanymi ziemniakami, kaszą lub ryżem. By urozmaicić przepis, do sosu można dodać starty żółty ser, posiekaną natkę pietruszki czy pieczarki. Wszystko zależy od naszego smaku i indywidualnych preferencji.
Last Updated on 15 grudnia 2022 by admin