Poznaj mięso po japońsku. Uwiedzie Cię smakiem i aromatem. Obiad jak marzenie

Poznaj mięso po japońsku! Uwiedzie Cię smakiem i aromatem. Zjesz je swoimi zmysłami!

Składniki:

  • mięso wieprzowe ponad pól kilograma
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka skrobi
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • ½ łyżeczki zmielonej kolendry
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Do sosu sojowego dodaj wyciśnięty czosnek, przyprawy oraz cukier, skrobię. Podane przyprawy najlepiej zmielić lub zetrzeć na świeżo. Wtedy potrawa urzeknie bogatym aromatem.

Tak przygotowaną marynatę dokładnie wymieszaj. Opłukane i osuszone mięso pokrój na kawałki. Zalej przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na około 3 godziny.

Po tym czasie rozgrzej olej na patelni i wyłóż zamarynowane mięso. Mięso na wierzchu zaskoczy opieczona skórką, a w środku pozostanie soczyste. Tak usmażone kawałki to propozycja podania mięsa na obiad.

Idealnie pasuje do ryżu z surówką. Można podać tradycyjnie z ugotowanymi ziemniakami. Przekonaj się, że można gotować z pasją!