Pyszne mięso pod kołderką. Jest tak pyszne, że domownicy stale proszą o dokładkę. Unikalny przepis tylko tutaj

Jest to nie tylko niezwykle smaczne danie, ale także niesamowicie sycące!

Składniki:

  • 2 lub 3 pomidory,
  • kilogram wieprzowiny,
  • 3 lub 4 ziemniaki,
  • 3 cebule,
  • 200-250 gram sera,
  • 4 lub 5 ząbków czosnku,
  • sól i pieprz
  • majonez,
  • zioła do smaku.

Sposób przyrządzenia:

Na samym początku należy pokroić mięso na malutkie kawałki, po czym doprawić za pomocą soli oraz pieprzu.

Kolejny krok to starcie ziemniaków i sera na grubej tarce. Cebula musi zostać obrana, po czym pokrojona w krążki, a pomidory na półpierścienie. Czosnek należy przecisnąć przez praskę, a ulubione zioła posiekać.

Blachę do pieczenia trzeba posmarować olejem, by nic do niej nie przywarło. Następnie układa się na niej warstwowo mięso, cebulę, ziemniaki oraz pomidory, uprzednio posmarowane majonezem. Kolejny krok to wstawienie blaszki do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut.

Kiedy zostało już tylko 5 minut do końca pieczenia, dodaje się czosnek, zioła i posypuje za pomocą startego sera. Ostatnim krokiem jest włożenie dania z powrotem do piekarnika na pozostałe 5 minut.