Aby przygotować ten preparat należy wymieszać 200 g kefiru z 2 żółtkami oraz 1 łyżką musztardy. Sposób jego użycia jest niezwykle prosty – za pomocą pędzla umieszcza się go u nasady włosów, a następnie rozprowadza po całej ich długości. Na zakończenie nakładamy na głowę foliowy czepek i zawijamy ręcznikiem. Maskę trzymamy przez 40-60 minut, a następnie myjemy głowę szamponem i spłukujemy wywarem z kory dębu, szałwii lub pokrzywy.
Należy wymieszać w naczyniu 50 ml oleju łopianowego z 1/2 łyżeczki papryki czerwonej. Warto nałożyć preparat najpierw na nadgarstek, by sprawdzić reakcję skóry. Jeżeli mrowienie będzie lekkie – można nałożyć go na cebulki włosów.
Maskę trzymamy pod czepkiem i ręcznikiem przez 20-25 minut, a następnie zmywamy ją wywarem z ziół (na przykład rumianku lub szałwii).
Należy wymieszać 200 ml kefiru z łyżeczką kakao oraz 1 jajkiem. Maskę aplikujemy na cebulki włosów i trzymamy przez 60 minut pod foliowym czepkiem i ręcznikiem. Następnie zmywamy ją w zwykły sposób.
Last Updated on 29 sierpnia 2023 by admin