Jak nie dać się oszukać przy zakupie miodu: Sprawdzone sposoby.

Od dawna znane są lecznicze i profilaktyczne właściwości miodu. Wzmacnia organizm i zwalcza bakterie, które są odporne na antybiotyki.

Jednak nie wszystkie dostępne w sklepach produkty oznaczone etykietą „Miód” mają wszystkie walory odżywcze i prozdrowotne. Zatem najlepiej jest kupować miód bezpośrednio od lokalnego producenta, ze sprawdzonej hodowli pszczół.

Praktyki nieuczciwych producentów

Na rynku znajduje się wiele produktów, które nie są pełnowartościowe pod względem składu i jakości. Wynika to stąd, że nie zawsze znane jest ich pochodzenie a producenci stosują różne zabiegi pogarszające naturalne właściwości miodu:

  • pszczoły w hodowli żywione są syropem cukrowym, przez co miód pozbawiony jest pyłków kwiatowych,
  • odżywcze pyłki kwiatowe są usuwane przez nadmierne filtrowanie,
  • fruktoza zawarta w miodzie naturalnym rozcieńczana jest poprzez dodanie syropu kukurydzianego lub sztucznych słodzików,
  • tworzone są mieszanki różnych gatunków miodu z dodatkiem cukru.

Wszystkie te praktyki prowadzą do oszukiwania klientów, którzy liczą na pełnowartościowy produkt a otrzymują jedynie zwykłą podróbkę.

Jak można poznać czy miód jest prawdziwy?