Dzisiaj zdradzę Ci mój sekret gotowania mleka skondensowanego w domu. Będziesz zachwycona.

Mleko skondensowane to produkt często naszpikowany przez producentów zbędnymi dodatkami. Warto poznać domowy przepis na ten popularny składnik ciast czy innych deserów, aby móc w pełni cieszyć się prostym składem idącym w parze z doskonałym, aksamitnym smakiem.

Tak naprawdę, jedyne, czego potrzeba, aby zrobić mleko skondensowane w domowym zaciszu to mleko krowie oraz cukier. Zbędne jest dodawanie zapychaczy w postaci wielu tłuszczy roślinnych, słodzików czy nienaturalnych konserwantów.

Warto równolegle pamiętać, że zawartość tłuszczu powinna wynosić nie mniej, niż 8,5% procent.  Spełnienie wszystkich tych wytycznych jest w stanie zagwarantować doskonałą, kremową konsystencję produktu i smak, który pozostaje w pamięci na długo.

Niezbędne składniki: 

  • pół kilograma cukru
  • litr mleka krowiego

Sposób przygotowania: 

Przygotować dość głęboki rondelek i wlać do niego odmierzoną wcześniej porcję mleka. Dodać pięćset gram cukru i gotować mieszaninę na wolnym, spokojnym ogniu.

Powolny proces gotowania zapewni optymalną gęstość oraz kremową, delikatną konsystencję. Nie należy gotować krócej, niż 1,5 godziny oraz dłużej, niż 2,5 godziny. W przypadku wybrania mleka o niższej zawartości tłuszczu warto pamiętać, aby wzbogacić je dodatkiem masła, aby ułatwiać proces zagęszczania masy.

Całość po delikatnym przestudzeniu można wlać do przygotowanych wcześniej czystych słoików, zakręcić je i wstawić do lodówki.  Domowe mleko skondensowane to idealny dodatek do kremów, ciast czy wielu innych deserów.

Warto często przygotowywać je na własną rękę, aby unikać zbędnych składników w diecie. Odpowiednio przechowywane ma stosunkowo długą datę przydatności, toteż spokojnie można przechowywać je w lodówce.