Tak naprawdę, jedyne, czego potrzeba, aby zrobić mleko skondensowane w domowym zaciszu to mleko krowie oraz cukier. Zbędne jest dodawanie zapychaczy w postaci wielu tłuszczy roślinnych, słodzików czy nienaturalnych konserwantów.
Warto równolegle pamiętać, że zawartość tłuszczu powinna wynosić nie mniej, niż 8,5% procent. Spełnienie wszystkich tych wytycznych jest w stanie zagwarantować doskonałą, kremową konsystencję produktu i smak, który pozostaje w pamięci na długo.
Przygotować dość głęboki rondelek i wlać do niego odmierzoną wcześniej porcję mleka. Dodać pięćset gram cukru i gotować mieszaninę na wolnym, spokojnym ogniu.
Powolny proces gotowania zapewni optymalną gęstość oraz kremową, delikatną konsystencję. Nie należy gotować krócej, niż 1,5 godziny oraz dłużej, niż 2,5 godziny. W przypadku wybrania mleka o niższej zawartości tłuszczu warto pamiętać, aby wzbogacić je dodatkiem masła, aby ułatwiać proces zagęszczania masy.
Całość po delikatnym przestudzeniu można wlać do przygotowanych wcześniej czystych słoików, zakręcić je i wstawić do lodówki. Domowe mleko skondensowane to idealny dodatek do kremów, ciast czy wielu innych deserów.
Last Updated on 23 sierpnia 2022 by admin