Niezwykłe właściwości mniszka lekarskiego: Przepis lepszy niż miód, pomaga na trzustkę, nadciśnienie i oczyszcza krew.
2 762
Mniszek lekarski jest bogaty w istotne składniki odżywcze, w tym witaminy B6, tiaminę, ryboflawinę, witaminę C, oraz minerały takie jak żelazo, wapń, potas, cynk, magnez i kwas foliowy.
Jego korzystny wpływ na organizm objawia się działaniem moczopędnym, wspieraniem pracy nerek, stymulowaniem wydzielania żółci, detoksykacją wątroby, obniżaniem poziomu cholesterolu oraz łagodzeniem objawów alergii. Wśród znanych przepisów na wykorzystanie mniszka lekarskiego są herbata, syrop, miód, a także wino.
Oto przepis na wino z mniszka lekarskiego, znane ze swojego pozytywnego działania na trzustkę, problemy trawienne i obniżanie wysokiego ciśnienia krwi.
Przepis bazowy:
- Główki mniszka lekarskiego (1,5 l)
- Woda (4 l)
- Pomarańcze (2 szt.)
- Cukier (1,25 kg)
- Drożdże (15 g)
- Cytryny (2 szt.)
- Pojemnik 5-litrowy
- Korek fermentacyjny
Sposób przygotowania:
- Do garnka wkładamy oczyszczone, bez szypułek kwiaty mniszka, dodajemy umyte i pokrojone cytryny oraz pomarańcze.
- Zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i zaparzamy przez dzień.
- Przecedzamy przez ściereczkę do pojemnika, dodajemy cukier, mieszamy.
- Dodajemy pokruszone drożdże, zamykamy korkiem i pozostawiamy do fermentacji na 3 miesiące.
- Po wyklarowaniu i osadzeniu się osadu przecedzamy wino do innego naczynia i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Wino na oczyszczenie krwi i nadciśnienie:
- Kwiaty mniszka lekarskiego (2 l)
- Woda (2 l)
- Cytryna (1 szt.)
- Skórka z pomarańczy (1 szt.)
- Cukier (1 kg)
- Korzeń imbiru (2,5 cm)
- Drożdże piwne (½ łyżki)
- Kromka chleba żytniego (½ szt.)
Sposób przygotowania:
- Zalewamy kwiaty wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 3 dni.
- Przelewamy do garnka, dodajemy cukier, skórkę pomarańczy, cytrynę, imbir i gotujemy przez pół godziny.
- Po przestudzeniu dodajemy drożdże z chlebem, odstawiamy na 2 dni.
- Przecedzamy, wkładamy do beczki, korkujemy i pozostawiamy na 2 miesiące do dojrzewania. Następnie butelkujemy.
Wino na problemy trawienne:
- Korzeń mniszka lekarskiego
- Białe wino (1 l)
Sposób przygotowania:
- Starty korzeń mniszka zalewamy winem.
- Macerujemy przez 14 dni, następnie odcedzamy i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.