Niezwykle smaczny i szybki przepis. Postanowiłam go spróbować i byłam zachwycona smakiem: Starowęgierski placek morelowy.

To ciasto pochodzi ze starej księgi węgierskich przepisów na owocowe ciasta. Postanowiłam go spróbować i byłam zachwycona rezultatem! Doskonały smak i obłędny aromat to idealne połączanie!

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Nadzienie: 

  • 1 kg moreli
  • 0,2 szklanki cukru
  • odrobinę soku z cytryny

Na górę:

  • 25 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i zmiksuj. Następnie połóż je na posypanym mąką stole i podziel na dwie części i wstaw do lodówki. Morele umyj, pokrój na kawałki. Posyp je 100 g cukru i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj i odstaw.

Blachę o wymiarach 22 × 27 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem. 1 część ciasta ułóż na posypaną mąką deskę, rozwałkuj i ułóż w blasze – nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut.

Połóż nadzienie morelowe na wstępnie upieczonym cieście i połóż pozostałe ciasto na wierzchu. Posmaruj żółtkiem, posyp cukrem i ułóż na nim plastry masła. Piecz w 180 stopniach przez kolejne 40 minut. Życzę smacznego!