Ten Polski superfood zaskoczy Cię swoimi właściwościami – Naukowcy odkryli korzeń, który zabija komórki nowotworu.

Korzeń mniszka lekarskiego znany jest ze swoich cudownych właściwości już od czasów starożytnych. Niedawno odkryto, że poza ogólnym pozytywnym wpływem na stan zdrowia dodatkowo potrafi alternatywnie ułatwić leczenie choroby nowotworowej, w szczególności raka płuc oraz prostaty.

Warto także mieć na uwadze, że korzeń tej niewielkiej rośliny pomaga oczyścić organizm z zalegających w nim szkodliwych toksyn. Także diabetyk znajdzie w mniszku swoiste panaceum, bowiem jest on w stanie unormować poziom cukru.

W jaki sposób przygotowywać mniszek lekarski do spożycia? 

Mniszek lekarski posiada dość goryczkowaty, charakterystyczny smak. Wynika on z zawartości mlecznego, zawiesistego soku w korzeniu, łodygach oraz żółtych kwiatostanach. Jak zatem sprawić, aby stał się przyjemny w smaku i pozbawiony goryczy? Najlepszym sposobem zdaje się być połączenie go z ulubionymi owocami w blenderze. Szczególnie dobrze sprawdzą się tutaj na przykład dojrzałe banany, jabłka, truskawki, gruszki czy brzoskwinie.

Co można przygotować z korzenia mniszka? 

Poza wspomnianym już wcześniej musem z dodatkiem ulubionych owoców można przygotować także napar. Taki napar doskonale wpływa na nerki, działa moczopędnie i napotnie. Jak przygotować taką herbatkę z mniszka lekarskiego?

Jedną kopiastą łyżeczkę do herbaty należy zalać na minimum dwanaście godzin (czyli na przykład na noc) szklanką zimnej, przegotowanej uprzednio wody. Po upływie wspomnianego czasu powstały płyn należy doprowadzić na wolnym ogniu do wrzenia, a następnie przecedzić.

Otrzymaną ilość naparu następnie powinno się podzielić na dwie równe części i wypijać za pomocą niewielkich objętościowo łyków pół godziny przed spożyciem śniadania i pół godziny po jego spożyciu.

Jak widać, spożywanie korzenia mniszka lekarskiego w jakiejkolwiek postaci ma zbawienny wpływ na zdrowie. Jest to remedium na wiele dolegliwości, szczególnie związanych z układem trawiennym oraz nowotworami.