Warto także mieć na uwadze, że korzeń tej niewielkiej rośliny pomaga oczyścić organizm z zalegających w nim szkodliwych toksyn. Także diabetyk znajdzie w mniszku swoiste panaceum, bowiem jest on w stanie unormować poziom cukru.
Mniszek lekarski posiada dość goryczkowaty, charakterystyczny smak. Wynika on z zawartości mlecznego, zawiesistego soku w korzeniu, łodygach oraz żółtych kwiatostanach. Jak zatem sprawić, aby stał się przyjemny w smaku i pozbawiony goryczy? Najlepszym sposobem zdaje się być połączenie go z ulubionymi owocami w blenderze. Szczególnie dobrze sprawdzą się tutaj na przykład dojrzałe banany, jabłka, truskawki, gruszki czy brzoskwinie.
Poza wspomnianym już wcześniej musem z dodatkiem ulubionych owoców można przygotować także napar. Taki napar doskonale wpływa na nerki, działa moczopędnie i napotnie. Jak przygotować taką herbatkę z mniszka lekarskiego?
Jedną kopiastą łyżeczkę do herbaty należy zalać na minimum dwanaście godzin (czyli na przykład na noc) szklanką zimnej, przegotowanej uprzednio wody. Po upływie wspomnianego czasu powstały płyn należy doprowadzić na wolnym ogniu do wrzenia, a następnie przecedzić.
Otrzymaną ilość naparu następnie powinno się podzielić na dwie równe części i wypijać za pomocą niewielkich objętościowo łyków pół godziny przed spożyciem śniadania i pół godziny po jego spożyciu.
Last Updated on 10 czerwca 2022 by admin