Główną zaletą tego przepisu jest to, że ciasto w ogóle nie musi fermentować, po prostu mieszasz i od razu pracujesz z ciastem. Ciasto można wypełnić wszystkim, my wolimy nadzienie budyniowe z czekoladą, ale doskonale sprawdzają się też z dżemem, twarogiem czy nadzieniem makowym.
Ciasto:
Nadzienie:
Dodaj 2 łyżki cukru pudru do mleka i podgrzej.
W misce przygotuj mąkę, dodaj trochę soli i szczyptę sody oczyszczonej. Do połowy podgrzanego mleka miażdżymy kostkę drożdży i pozwalamy im rosnąć. Mleko z drożdżami i olejem wlać do naczynia z mąką, solą i sodą oczyszczoną.
Dodaj drugą połowę mleka. Wyrób ciasto. Ciasto nie powinno bardzo dobrze przylegać do dłoni. Możesz natrzeć dłonie olejkiem, aby ułatwić sobie pracę. Tworzymy „naleśnika” i wycinamy kwadraty.
Nadziewamy ugotowanym budyniem – możesz dodać kawałki czekolady i zawinąć. Kładziemy je obok siebie na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Każdą drożdżówkę nacieramy olejem od góry i boki. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 40-45 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej.
Last Updated on 7 września 2023 by admin