Zapomniany przepis z lat 50.: Tak gotowała moja babcia.

Przygotuj w domu pyszne nadziewane naleśniki, które przygotujesz w mgnieniu oka. Nasza babcia przygotowywała dla nas ten przepis, gdy odwiedzaliśmy ją, gdy byliśmy dziećmi.

Doskonały przepis na niezwykłe nadziewane naleśniki

Potrzebujemy:

  • 200 ml kefiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g sera
  • 200 g mąki

Do napełniania:

  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cukru granulowanego
  • 500 g ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej roślinny

Przygotowanie

Wlać kefir do głębokiej miski. Dodać sodę, sól i wymieszać łyżką.

Do masy wsypać starty ser i wymieszać. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać.

Zagnieść ciasto ręcznie. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do garnka z wodą.

Dodaj sól, przykryj pokrywką i gotuj przez 10-12 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.

Cebulę posypać cukrem, wymieszać i smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu. Ciasto przełożyć na posypany mąką stół i podzielić na 10 równych części.

Ziemniaki rozgnieść, dodać podsmażoną cebulę i wymieszać. Ciasto rozprowadzamy rękoma, na środek kładziemy nadzienie i przykrywamy ciastem. Rozgrzej olej na patelni. Dodajemy uformowane kotlety i smażymy na małym ogniu po 1 minutę z każdej strony.

Możemy podawać. Życzymy smacznego!