Schab, ser, ogórki kiszone – zawiń i wychodzą pyszne, soczyste roladki. Hit w mojej kuchni. Koniecznie zapisz przepis

Pyszne, soczyste roladki z powodzeniem zastąpią tradycyjne kolety i będą ciekawym urozmaiceniem w codziennej diecie.

Ich przygotowanie jest proste i wymaga użycia tylko 3 głównych składników.

Składniki:

  • 700-800 g karkówki lub schabu (można użyć innego mięsa)
  • 2 większe lub 3 mniejsze ogórki kiszone
  • 100 g twardego sera
  • ulubione przyprawy, sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso płuczemy, oczyszczamy, kroimy na plastry i tłuczemy tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy do smaku z obu stron.

Przyprawione mięso odkładamy do lodówki na 30-40 min, przykrywamy je uprzednio folią spożywczą. W czasie kiedy mięso będzie nabierało aromatu, przygotowujemy ser, ścierając go na tarce o grubych oczkach.

Od ogórków odkrawamy końce, następnie kroimy w 4 cienkie plasterki. Wyjmujemy mięso z lodówki, rozkładamy na czystym blacie, kładziemy na krawędzi mięsa plaster ogórka i zawijamy.

W ten sposób przygotujemy wszystkie porcje, które układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy olejem.

Pieczemy około 40 min w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia, roladki posypujemy startym serem i pieczemy do roztopienia się sera.

Gotowe roladki możemy podawać samodzielnie posypane serem albo z dodatkami takimi jak frytki czy surówki.

Smacznego!