Sekretny trik cukiernika na najlepsze bułeczki pod słońcem: Sprawdzony przepis.

Moja ciocia ma najlepszy przepis na bułkę.

Wkłada do nich jeden niezwykły składnik. Jak sama mówi, ten składnik odpowiada za to, że bułeczki są miękkie i puszyste.

A jako cukierniczka, która przez całe życie utrzymywała się z tej pracy, jest prawdziwym znawcą słodkich wypieków. Jeśli chcesz wypróbować nowy przepis, zdecydowanie wybierz ten – na pewno będziesz do niego wracać.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 80 g cukru semoliny
  • 100 ml majonezu
  • 1 kostka drożdży
  • 1/4 l letniego mleka
  • szczypta soli
  • kawałek masła

Nadzienie:

  • dżem
  • twarożek
  • mak
  • nutella

Przygotowanie:

Drożdże robimy z mleka, drożdży i łyżeczki cukru. Pozostałe składniki włożyć do miski, dodać drożdże. Dobrze zagniataj, aż ciasto się nie klei.

Lekko oprószyć powierzchnię mąką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Następnie łyżką wycinamy małe kawałki. Napełniamy je farszem.

Zamykamy dobrze i zaokrąglamy. Ułóż je obok siebie na dobrze natłuszczonej blasze do pieczenia. Niech jeszcze chwilę wyrośnie.

Następnie posmaruj każdą bułkę roztopionym masłem. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze około 170°C (w zależności od piekarnika), aż bułeczki będą złociste.

Po upieczeniu dodać cukier. Ciasto można zrobić w domowej piekarni.

Nie układam bułek blisko siebie, żeby nie były bardzo wysokie. Smacznego!