Przepis na najprostsze ciasto z czasów PRLu: robię z niego najlepsze strudle, bułki, ciasta i słone chipsy.

Najprostszy przepis na ciasto francuskie!

Przedstawiamy przepis na ciasto francuskie przygotowane w rekordowo krótkim czasie.

Jest miękki i bardzo łatwo się rozciąga. Zachwyć swoich bliskich pysznymi, miękkimi i chrupiącymi rogalikami.

Składniki:

  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka 9% octu

  • 500 g mąki zwykłej
  • 210 g margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka drożdży instant

Przygotowanie:

Do miski wlać wodę, dodać sól i ocet. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok. Do osobnej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodać 30 g margaryny. Wcieraj margarynę palcami, aż uzyskasz kruche ciasto.

Dodaj drożdże i dobrze wymieszaj. Wlać wodę z pojemnika partiami i wymieszać ręcznie. Z ciasta uformuj gładką, jednorodną i nieklejącą się kulę.

Miseczki przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut. Po dziesięciu minutach przenieś ciasto na powierzchnię roboczą. Rozwałkuj go trochę wałkiem do ciasta. Następnie rozprowadzamy ciasto rękami. Z całkowitej ilości dodać 100 g margaryny i przykryć drugą połową ciasta. Wałkuj powoli wałkiem do ciasta, aby równomiernie rozprowadzić margarynę.

Złóż górną część 3-4 razy. Rozwałkować po każdym nałożeniu. Po dokładnym rozwałkowaniu dodać 80 g margaryny lub masła pokrojonego w kostkę.

Złóż ciasto w formie koperty. Rozwiń to dobrze. Złóż 3-4 razy i dobrze zwiń.

Następnie dzielimy ciasto na dwie części. Każdy kawałek zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Życzymy smacznego!