Najpyszniejsze marynaty do kurczaka. Smaczny kurczak stanie się hitem każdej imprezy
Mięso z kurczaka jest bardzo popularne, do czego przyczynia się nie tylko jego przystępna cena, ale także atrakcyjne walory smakowe i niska ilość tłuszczu w stosunku do zawartości białka. Warto w związku z tym zainteresować się oryginalnymi przepisami, które pozwolą nadać temu rodzajowi mięsa nowego, niesamowitego smaku.
Marynata po włosku
Inspirowana słonecznymi Włochami, prosta i szybka droga ku kulinarnej odmianie!
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 25 ml soku z cytryny,
- 1 łyżeczka czosnku w proszku,
- pieprz, sól, wytrawne włoskie zioła do smaku.
Przygotowanie:
Filet z kurczaka należy pokroić w plastry. Teraz trzeba dodać wszystkie przyprawy, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Staranne wymieszanie zapewni równomiernie rozłożony smak. Po pozostawieniu w marynacie na pół godziny, można przyrządzić według własnego gustu.
Marynata z winem
Z marynatami zawierającymi alkohol warto eksperymentować, ponieważ potrafią zapewnić niesamowite walory smakowe. Opcja z winem zdecydowanie to potwierdza!
Składniki:
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- 400 ml wytrawnego czerwonego wina,
- suszony tymianek, pieprz, sól,
- jedna gałązka rozmarynu.
Przygotowanie:
Wystarczy wszystko wymieszać i polać mięso – wyjątkowo prosta do przyrządzenia marynata. Jeżeli kurczak znajduje się w temperaturze pokojowej, należy odczekać jedynie pół godziny, by następnie móc go włożyć do piekarnika w celu upieczenia.
Pikantna marynata
Coś dla miłośników ostrego jedzenia. Trudno znaleźć lepszy przepis, jeżeli jest się fanem tego typu dań.
Składniki:
- 30 ml soku z cytryny,
- zmielony czerwony pieprz do smaku, niezastąpiona sól,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Czosnek i cebula powinny zostać dokładnie posiekane. Następnie trzeba posypać je przyprawami, dobrze wymieszać i dodać sok z cytryny.
Po zalaniu kurczaka mieszanką, najlepiej odstawić go na 6 godzin do lodówki. Idealnie będzie pozostawić mięso na całą noc, by zachwycało pikantnym smakiem.
Piwna marynata
Idealny przepis dla miłośników złotego trunku!
Składniki:
- 1 gałązka rozmarynu,
- 200 ml sosu sojowego,
- 150 gram miodu,
- 200 ml piwa,
- 1 szczypta czerwonej papryki,
- 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Czosnek należy przecisnąć przez praskę i wymieszać z resztą składników. Zalanego mieszanką kurczaka trzeba pozostawić w lodówce na całą noc. To pomoże wydobyć niepowtarzalny smak, jakiego każdy musi doświadczyć samemu, by się przekonać o jego wyjątkowości.