Najpyszniejsze marynaty do kurczaka. Smaczny kurczak stanie się hitem każdej imprezy

Mięso z kurczaka jest bardzo popularne, do czego przyczynia się nie tylko jego przystępna cena, ale także atrakcyjne walory smakowe i niska ilość tłuszczu w stosunku do zawartości białka. Warto w związku z tym zainteresować się oryginalnymi przepisami, które pozwolą nadać temu rodzajowi mięsa nowego, niesamowitego smaku.

Marynata po włosku

Inspirowana słonecznymi Włochami, prosta i szybka droga ku kulinarnej odmianie!

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 25 ml soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku,
  • pieprz, sól, wytrawne włoskie zioła do smaku.

Przygotowanie:

Filet z kurczaka należy pokroić w plastry. Teraz trzeba dodać wszystkie przyprawy, oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Staranne wymieszanie zapewni równomiernie rozłożony smak. Po pozostawieniu w marynacie na pół godziny, można przyrządzić według własnego gustu.

Marynata z winem

 

Z marynatami zawierającymi alkohol warto eksperymentować, ponieważ potrafią zapewnić niesamowite walory smakowe. Opcja z winem zdecydowanie to potwierdza!

Składniki:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek,
  • 400 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • suszony tymianek, pieprz, sól,
  • jedna gałązka rozmarynu.

Przygotowanie:

Wystarczy wszystko wymieszać i polać mięso – wyjątkowo prosta do przyrządzenia marynata. Jeżeli kurczak znajduje się w temperaturze pokojowej, należy odczekać jedynie pół godziny, by następnie móc go włożyć do piekarnika w celu upieczenia.

Pikantna marynata

 

Coś dla miłośników ostrego jedzenia. Trudno znaleźć lepszy przepis, jeżeli jest się fanem tego typu dań.

Składniki:

  • 30 ml soku z cytryny,
  • zmielony czerwony pieprz do smaku, niezastąpiona sól,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

Czosnek i cebula powinny zostać dokładnie posiekane. Następnie trzeba posypać je przyprawami, dobrze wymieszać i dodać sok z cytryny.

Po zalaniu kurczaka mieszanką, najlepiej odstawić go na 6 godzin do lodówki. Idealnie będzie pozostawić mięso na całą noc, by zachwycało pikantnym smakiem.

Piwna marynata

 

Idealny przepis dla miłośników złotego trunku!

Składniki:

  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 200 ml sosu sojowego,
  • 150 gram miodu,
  • 200 ml piwa,
  • 1 szczypta czerwonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

Czosnek należy przecisnąć przez praskę i wymieszać z resztą składników. Zalanego mieszanką kurczaka trzeba pozostawić w lodówce na całą noc. To pomoże wydobyć niepowtarzalny smak, jakiego każdy musi doświadczyć samemu, by się przekonać o jego wyjątkowości.