Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na moje ulubione naleśniki, są one o wiele bardziej delikatne niż tradycyjne przyrządzane na mleku. W lodówce nie wysychają przez długi czas, pozostają wciąż tak miękkie, jak zdjęte prosto z patelni.
Takie naleśniki można jeść z dżemem, owocami, miodem … A jeśli nie lubisz jeść ich na słodko, nie dodawaj cukru do ciasta. Możesz wtedy zjeść je nadziane np pieczarkami, mięsem mielonym, słonym twarożkiem, tym co lubisz!
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
Wymieszaj majonez, jajka, cukier, sól i cukier waniliowy za pomocą miksera lub trzepaczki. Dodaj ciepłą wodę i przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj, aby uniknąć grudek i dodaj oleju. Pozostaw ciasto na 20 minut.
Posmaruj patelnię olejem roślinnym, ale tylko raz – na początku smażenia postaw na średnim ogniu. Niewielka ilość ciasta równomiernie rozprowadź na patelni. Smaż naleśniki na gorącej patelni przez 1-2 minuty z każdej strony.
Last Updated on 2 września 2024 by admin