Przygotowanie pożywnego i pysznego posiłku nie musi wiązać się z koniecznością spędzenia wielu godzin w kuchni. Instrukcje.

Masz ochotę na szybkie śniadanie, które będzie przy tym nieziemsko pyszne? Albo niezwykle prosty w przygotowaniu obiad, który bez problemu połączysz z ulubionymi dodatkami? Właśnie to obiecują doskonałe, babcine naleśniki.

To sprawdzony przepis babci, z którego korzystam od lat. Jeden ze składników zmienia w tym powszechnie znanym daniu dosłownie wszystko! Dzięki temu przepisowi możesz zapomnieć o wyciekającym nadzieniu i trudnościach z przewróceniem ciasta na drugą stronę.

Do przygotowania wyśmienitych, puszystych babcinych naleśników potrzeba:

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczyptę soli
  • szklankę wrzącej wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 4 jaja

Jak przygotować znakomite babcine naleśniki? To dziecinnie proste! Na początku należy dokładnie ubić jajka z z cukrem (zwykłym i wanilinowym) oraz solą. Do mieszanki należy dodać mleko i olej, a następnie dobrze wymieszać.

Kolejny krok to wymieszanie skrobi w gorącej wodzie – właśnie ten składnik zagwarantuje, że naleśnikowe ciasto będzie idealnie elastyczne i trwałe. Miksturę łączymy z przygotowaną wcześniej masą, na koniec dodając już tylko mąkę. Ważne, by nakładać ją partiami, tak, by uniknąć powstawania grudek.

Tak przygotowane naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu. Po przygotowaniu warto napełnić je ulubionym nadzieniem – babcine naleśniki będą szczególnie pyszne z grzybami, koprem i tartym serem. Smacznego!