Można podać same lub z mięsnym sosem: Naleśniki z ziemniaków. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne.

Naleśniki z ziemniaków smażone na patelni – nowość w Twojej kuchni. Szybkie i smaczne danie.

Ziemniaczane naleśniki z patelni to przepis wart wypróbowania!

Składniki:

  • 400 ml kefiru (ewentualnie jogurtu);
  • 550 g mąki;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 0,5 łyżeczki sody;
  • 50 ml mleka;
  • 500 g ugotowanych ziemniaków;
  • 1 duża cebula;
  • 2 łyżki oleju roślinnego;
  • masło (do smarowania gotowych naleśników).

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj mąkę z sodą i solą. Dodaj do tego ciepły kefir lub jogurt. Wyrabiaj składniki do uzyskania elastycznego ciasta następnie miskę przykrytą czystym, suchym ręcznikiem odstaw na 20-30 minut. Posiekaną cebulę usmaż na złoty kolor. Po ugotowaniu ziemniaków rozgnieć je póki są gorące.

Rozgniecione ziemniaki wymieszaj z gorącym mlekiem i usmażoną cebulką. Wymieszać wszystkie składniki. Gotowe ciasto podzielić na równe części. Uformować kulki, które należy rozwałkować na grubość 8-10 mm.

Każdy z naleśników smażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Każdą ze stron obsmażamy około 2-3 minuty. Pierwszą stronę pod przykryciem drugą bez. Gotowe naleśniki posmaruj masłem. Smacznego.