Lekarz polecił mi przepis na ból głowy i stawów. Codziennie piję tą nalewkę z imbiru na lepsze samopoczucie

Wszystko, czego będziesz potrzebował do zrobienia samodzielnie nalewki z imbiru w swoim domu, to przede wszystkim około 300 gramów imbiru2 lub 3 łyżki stołowe miodu, jedna cytryna oraz brandy (mniej więcej 500 -600 ml).

Jak wykonać nalewkę? Postępuj według poniższej instrukcji, która pozwoli Ci wykonać ten zdrowotny napiwek w wyjątkowo łatwy i prosty sposób.

Zacznij od obrania imbiru, oraz pokrojenia go w plasterki lub małe kawałeczki. Kiedy już to zrobisz umieść pokrojony imbir w jakimś wysokim naczyniu, najlepiej w dużym słoiku, po czym zalej pokrojone kawałki korzenia brandy. Tak przygotowaną mieszankę przechowuj w zaciemnionym pomieszczeniu przez czas około dwóch tygodni, pamiętając, by od czasu do czasu ją przemieszać.

Po upływie tego czasu, do nalewki dodaj sok z cytryny oraz przygotowany wcześniej miód. W ten oto sposób zrobiłeś nalewkę imbirową. Pamiętaj, że użytkować jej nie powinieneś częściej niż 2-3 razy dziennie po jednej łyżeczce.

Co również istotne, pamiętaj o tym, aby nie korzystać z nalewki dłużej niż przez 7 dni, w tym sensie, że jeżeli przez okres stosowania nalewki ból nie ustąpią, lepiej udaj się do lekarza i poddaj się potrzebnej diagnozie.

Czytaj dalej