Najzdrowsze są surowe buraki – Mają o wiele więcej właściwości. Spróbuj naszych przepisów.

Korzyści zdrowotne z jedzenia surowych buraków

Surowe buraki mają wiele zalet, do których należą przede wszystkim:

  • wspomaganie pracy wątroby;
  • ochrona organizmu i komórek przed wolnymi rodnikami;
  • wspieranie układu odpornościowego;
  • obniżanie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi;
  • wzmacnianie serca oraz naczyń krwionośnych;
  • pomoc w zwalczaniu alergii i grzybic;
  • odkwaszanie organizmu;
  • wspomaganie pracy krwi;
  • poprawa kondycji skóry i kości;
  • działanie moczopędne, wspomaganie pracy nerek;
  • łagodzenie bólów menstruacyjnych;
  • zwalczanie zmęczenia i chronicznego zmęczenia;
  • ulga dla zmęczonych oczu, poprawa wzroku;
  • korzystny wpływ na włosy, skórę i paznokcie;
  • zapobiega powstawaniu zmarszczek;
  • poprawa elastyczności skóry;
  • działanie przeciwbólowe.

Surowe buraki zawierają taką kombinację pierwiastków śladowych, która doskonale wpływa na organizm człowieka. Są bogate w jod, co jest bardzo ważne w przypadku leczenia chorób tarczycy. Dodatkowo buraki są bogatym źródłem witaminy E oraz C, zawierają magnez, żelazo, potas i cynk. Są one polecane kobietom w ciąży z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na rozwój płodu.

Kilka przepisów na smaczne potrawy z surowych buraków