Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyj dokładnie cytryny. Buraki pokrój i zmiel razem z cytrynami. Całą masę przełóż do miski i dobrze wymieszaj. Odstaw na 24 godziny, ale co jakiś czas postaraj się przemieszać masę. Po upływie 24 godzin odcedź masę. Otrzymany sok wymieszaj z cukrem, koncentratem i kwaskiem cytrynowym oraz aromatem waniliowym. Mieszaj całość do czasu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Po tym czasie przelej sok do wysterylizowanych wcześniej butelek. Przechowuj je w chłodnym miejscu.
Przygotowany syrop możesz dodawać do lemoniady, herbaty, a nawet do ciast, które dzięki niemu będą mieć przepiękny kolor. Miej jednak na uwadze, że buraki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Z tego względu osoby z niskim ciśnieniem powinny go stosować ostrożnie i podawać w niewielkich dawkach.
Last Updated on 23 sierpnia 2022 by admin