Najzdrowsze są surowe buraki – Mają o wiele więcej właściwości. Spróbuj naszych przepisów.

Syrop buraczany

Składniki:

  • 3 kg obranych buraków,
  • 3 litry przegotowanej i ostudzonej wody,
  • 4 cytryny, najlepiej ekologiczne,
  • 2,5 kg cukru,
  • kilka łyżek kwasku cytrynowego (najlepiej 3-5),
  • 1/2 butelki aromatu waniliowego,
  • 1 łyżka koncentratu.

Sposób przygotowania:

Umyj dokładnie cytryny. Buraki pokrój i zmiel razem z cytrynami. Całą masę przełóż do miski i dobrze wymieszaj. Odstaw na 24 godziny, ale co jakiś czas postaraj się przemieszać masę. Po upływie 24 godzin odcedź masę. Otrzymany sok wymieszaj z cukrem, koncentratem i kwaskiem cytrynowym oraz aromatem waniliowym. Mieszaj całość do czasu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Po tym czasie przelej sok do wysterylizowanych wcześniej butelek. Przechowuj je w chłodnym miejscu.

Przygotowany syrop możesz dodawać do lemoniady, herbaty, a nawet do ciast, które dzięki niemu będą mieć przepiękny kolor. Miej jednak na uwadze, że buraki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Z tego względu osoby z niskim ciśnieniem powinny go stosować ostrożnie i podawać w niewielkich dawkach.