Twoja Babcia Też Tak Leczyła – Szybkie Sposoby na Każdą Chorobę.

Babcie nasze w sprawach zdrowotnych i w kuchni nie tylko były bardzo uzdolnione.

Musiały często dbać o siebie, ponieważ nie miały aptek na wyciągnięcie ręki. Nawet dzisiaj, ich metody są doskonale sprawdzające się i warto je poznać!

Metoda z użyciem plastrów czosnku może być skuteczna, gdy inne metody usuwania brodawek zawodzą. Zmiażdżony kawałek czosnku lub plasterek umieść na plastrze i przyklej do brodawki. Proces powtórz codziennie, dbając, aby czosnek jak najmniej dotykał otaczającej skóry, by unikać podrażnień. Po upływie 14 dni brodawki powinny zniknąć.

W przypadku egzemy, podrażnień i innych problemów skórnych, pomocne mogą być okłady z płatków owsianych. Płatki owsiane namocz w ciepłej wodzie, mleku lub w kąpieli wodnej, a następnie nałóż je na gazę i przyłóż do problematycznych miejsc na skórze na dwadzieścia minut.

Cebulowy okład to doskonałe rozwiązanie na dusznicę bolesną, ból gardła i bolesne przełykanie. Wystarczy, że położysz pierścienie cebuli na gardle wysmarowanym gęsim tłuszczem, przykryjesz ręcznikiem i owijesz szalikiem. Pozostaw na całą noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.

Inne lekarstwo domowe to herbata z łupin orzecha włoskiego. W rondelku umieść 12 dobrze umytych łupin orzecha włoskiego i zalej ½ l wody. Parz przez 4 godziny, a następnie gotuj przez 20-30 minut, uzupełniając wodę, aby pozostała jej pierwotna ilość. Płyn odcedź i wypij 200 ml trzy razy dziennie.

Na ból pleców lub brzucha wypróbuj okład leczniczy z ziemniaków. Pół kilograma ziemniaków ugotuj w skórkach, a następnie nałóż na dotknięte obszary i pozostaw do ostygnięcia. Na gorączkę i ból głowy skuteczne mogą być plastry surowych, pokrojonych ziemniaków przykładane do czoła i skroni.

Eliksir przeciw kaszlowi i bólowi gardła przygotuj mieszając wodę, cukier, pokrojony czosnek i cebulę, starty świeży imbir, suszony tymianek i majeranek, a opcjonalnie anyż, sok z cytryny i miód. Gotuj przez 10 minut, a następnie odcedź i pij w ciągu dnia.

Cud z kminku na kaszel przygotuj mieszając kminek z wodą i gotując z lekko otwartą pokrywką przez 15 minut. Odcedź, dodaj wodę i zagotuj ponownie. Dzieci powinny spożywać jedną łyżeczkę dwa razy dziennie, dorośli – trzy razy dziennie po jednej łyżeczce.

Ważne jest, aby dorośli unikali prowadzenia pojazdów, ponieważ mieszanka zawiera alkohol.