Efektowny i prosty w wykonaniu orzechowiec. Uwielbiam go. Robię prawie w każdy weekend

Fani bakalii, a w szczególności orzechów powinni być zadowoleni. Przepis na przekładaniec – orzechowiec.

Składniki potrzebne na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 80 g cukru,
  • 50 ml oleju,
  • 100 g biszkoptów,
  • 100 g orzeszków ziemnych/arachidowych,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki potrzebne na krem:

  • 3 żółtka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 opakowania budyniu (np. waniliowego),
  • 700 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 300 ml śmietanki 30%.

Przygotowanie ciasta:

Do miski wbijamy białka, do drugiej żółtka. Żółtka jaj ucieramy z połową cukru. Pod sam koniec ubijania dodajemy po kolei olej, orzeszki ziemne, pokruszone biszkopty i proszek do pieczenia. Ubijamy białka z pozostałym cukrem. Tak powstałą pianę mieszamy delikatnie z masa żółtkową – najlepiej jest zrobić to przy pomocy łyżki, a nie miksera.

Blachę do pieczenia (o wymiarach 40×28 cm lub innych) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 8-10 minut. Po ostygnięciu ciasta kroimy je w poprzek na połowę.

Czas na zrobienie kremu. Do dzieła! W tym celu zagotowujemy pół litra mleka, a pozostałe 200 ml łączymy z proszkiem budyniowym, żółtkami i cukrem w osobnym naczyniu.

Do gotującego się mleka wlewamy roztwór z naczynia. Dalej gotujemy całość i mieszamy skrupulatnie do uzyskania jednolitego, gęstego kremu. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy je po łyżce do masy budyniowej, dokładnie mieszając.

Lekko wystudzoną masę wykładamy na całkowicie ostudzoną połowę ciasta, a następnie przykrywamy je drugą połową. Kremówkę ubijamy na sztywno i smarujemy nią górę.

*Ciasto można udekorować startą czekoladą.

Całość ląduje w lodówce na kilka godzin, aby stężała. Smacznego!