Niesamowicie smaczny strudel z orzechami i rodzynkami – tak dobrego pewnie nie jadłaś

Masz ochotę na coś dobrego? Przygotuj ten słodki warkocz według naszego przepisu, a na pewno nie pożałujesz!

Sekret doskonałego wypieku tkwi w sekretnym składniku – kaszy mannie. Ciasto jest fantastycznie jędrne, miękkie i smakuje świeżo następnego dnia.

Składniki:

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 50 g roztopionego masła
  • 550 – 600 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 7 g suszonych drożdży

Nadzienie:

  • stopione masło
  • kryształowy cukier
  • rodzynki
  • orzechy włoskie

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z kaszą manną trzepaczką. W osobnej misce wymieszaj roztopione masło z olejem, dodaj cukier, ubij trzepaczką i wymieszaj jajka. Dodaj szczyptę soli i dobrze ubij trzepaczką.  Dodaj ciepłe mleko, ciepłą wodę i wymieszaj z suszonymi drożdżami. Na koniec ugniatamy.  Włóż ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i pozwól mu fermentować przez 1 – 1,5 godziny.

Następnie wykładamy ciasto na blat, kroimy na dwie części, rozwałkowujemy i przykrywamy folią spożywczą. Zakwasić przez kolejne 10-15 minut.  Na posypanej mąką desce rozwałkowujemy ciasto o wymiarach 35 x 30 cm, które smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem krystalicznym, rodzynkami i orzechami.

Ciasto złożyć na pół, docisnąć palcami i pokroić na równe części w paski, w której nie ma nadzienia. Skręcamy każdy pasek, a następnie zwijamy wszystko w jedną rolkę.

Złóż warkocze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw do zakwaszenia. Posmaruj ubitym żółtkiem, które wymieszaliśmy wcześniej z łyżką kefiru. Posmaruj i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez około 30-35 minut.

Wszystko gotowe. Życzymy smacznego!