Lato to idealny czas na grillowanie, ale jesienią również nie brakuje dni sprzyjających biesiadowaniu na świeżym powietrzu. Dobre przygotowane jedzenie z grilla smakuje wyśmienicie i nie trzeba ograniczać się wyłącznie do kiełbasy. Możliwości jest zdecydowanie więcej, grillować można niemalże wszystko. Świetnie nadają się warzywa, sery, steki, ryby, udka kurczaka.
W sprzedaży dostępne są już gotowe kawałki mięsa i nawet szaszłyki w marynacie, gotowe na ruszt. Warto wykorzystać do maksimum ostatnie dni wakacji. Wystarczy wyposażyć się w kilka akcesoriów i produktów spożywczych, aby móc przygotować wyśmienitą ucztę i wspaniale się bawić w doborowym gronie. Grill to świetna okazja do tego, aby spędzić więcej czasu na łonie natury, świeżym powietrzu.
Czas na grilla!
Nie ma grilla bez grilla, dlatego najpierw trzeba wyposażyć się w odpowiednie urządzenie. Modeli do wyboru jest multum, różnią się one rozmiarami, konfiguracjami, funkcjonalnościami. Jeśli ktoś nie jest mistrzem w rozpalaniu tradycyjnego grilla, to zawsze może zdecydować się na model zasilany gazem.
Przekłada się to na dużą wygodę, znika problem z niemożnością osiągnięcia optymalnej temperatury. Potrzebne będzie też paliwo do grilla – do zwykłego drewno, rozpałka i zapałki/zapalniczka. Z kolei do grilla gazowego trzeba mieć kanister z gazem propan-butan lub podłączyć butlę z gazem.
Mając już podstawy, można przejść do potrzebnych akcesoriów do grillowania, czyli szczypiec, widelców i łopatek. Za pomocą szczypiec możliwe jest komfortowe chwytanie grillowanych produktów i obracanie ich na drugą stronę. Służą też do zdejmowania gotowego jedzenia z ruszt. Bardzo ważne jest to, aby szczypce dobrze leżały w dłoniach, nie mogą się ślizgać. Do wbijania się w mięso służą specjalne widelce, które umożliwiają obracanie grubszych kawałków i kiełbasy.
W zdejmowaniu niewielkich, lekkich produktów spożywczych i nakładaniu ich na talerze świetnie nadają się łopatki. Przyda się także pędzelek silikonowy do smarowania jedzenia tłuszczem, powinien mieć on długą rączkę, aby uniknąć poparzenia.
Co będzie potrzebne do zrobienia grilla?
Podczas grillowania idealnie sprawdzają się naczynia i sztućce jednorazowe, co będzie dużym ułatwieniem, bo trzeba martwić się zmywaniem. Papierowe tacki i plastikowe talerzyki przydadzą się dosłownie do wszystkiego, podobnie jak widelce i noże. Do przygotowania pysznego mięsa, ryb i warzyw z grilla świetnie sprawdzą się ruszty. Mogą być wykonane z mniej lub bardziej gęstej siatki.
Te pierwsze będą idealne do grillowania burgerów, z większymi otworami nadają się do steków, dużych kawałków mięsa i kiełbasy na grill. Do grillowania ryb poleca się ruszty owalne. Warto też zaopatrzyć się w tackę aluminiową, tacki na grilla, dzięki którym jedzenie nie będzie znajdowało się bezpośrednio na ruszcie. Ciekawym rozwiązaniem będzie też koszyk do grillowania ze stali nierdzewnej, szczególnie jeśli chce się przygotować jedzenie dla większej liczby osób.
W sprzedaży dostępne są też maty grillowe, stalowe tace na grilla, dmuchawa do rozpalania grilla, szufle do podawania węgla drzewnego, szczotki do czyszczenia grilla. Z akcesoriów do mięsa na grilla można polecić nakłuwacz, prasę do hamburgerów, termometr do mięsa, stojak do pieczenia kurczaka, patyki i szpilki do szaszłyków.