Odwrócone ciasto z borówkami o smaku karmelu – w 5 monut przygotuj i do piekarnika na 35 min. Smakuje bosko

Przepis na bardzo smaczne i błyskawiczne ciasto do przygotowania w wolnej chwili. Koniecznie wypróbuj go, jeśli masz w domu łakomczuchów. Jest przepyszne, więc z powodzeniem ugościsz nim również nawet najbardziej wymagających gości, podając je do bursztynowej kawy.

Składniki:

  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • cukier waniliowy (dodawać do smaku)
  • 250 g mąki
  • 200-250 g jagód lub borówek
  • 10 g proszku do pieczenia
  • cukier puder (do smaku)
  • masło i bułka tarta (potrzebne do posypania formy)

Przygotowanie:

Jajka ubij w misce z dodatkiem cukru zwykłego i waniliowego.

Do masy dodaj jogurt, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

Dodaj także przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Ciasto mieszaj do uzyskania jednolitej struktury.

Posmaruj masłem formę wyłożoną papierem do pieczenia. Masło oprósz odrobiną bułki tartej. Wlej ciasto do przygotowanej wcześniej formy. Na wierzchu ułóż zwartą warstwę borówek lub jagód.

Całość upiecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Proces zajmie od 35 do 45 minut.

Życzę smacznego!