Już nie robię frytek. 1 ziemniak, 1 jajko i mąka – ta przekąska znikają ze stołu w kilka chwil.

Znudziły Ci się ziemniaki, frytki, kasze czy ryż do obiadu? Poszukujesz nowych smaków jednocześnie ceniąc sobie tradycyjne smaki?

Świetnie trafiłeś! Ziemniaki w odmienionej wersji obiadowej z pewnością przypadną Ci do gustu. Mało tego – mogą być osobną pyszną przekąską!

Składniki na pałeczki ziemniaczane znajdziesz u siebie w kuchni. Skład jest prosty, a wykonanie jest banalne – wystarczy tylko chcieć.

Podstawowym składnikiem będzie spory ziemniak.

Jeżeli będzie on okazałych rozmiarów, wystarczy jeden. O soli i pieprzu nie wspominamy – to obowiązkowe składniki każdego dania.

Przyda ci się pół saszetki suchych drożdży (klasyczna saszetka waży 7 gram, dodaj mniejszą połowę), 1 jajko, szczypiorek, 180 ml mleka oraz 300 gram przesianej mąki (300 gram mąki to dwie pełne szklanki o pojemności 250 ml).

Jak się do tego zabrać?

Nie sprawi Ci to żadnej trudności. Na początek należy ziemniaka obrać i pokroić w talarki. Następnie należy ugotować ziemniaczki: na parze lub klasycznie w wodzie.

Z ugotowanego ziemniaka zrób puree, dodając przyprawy i drożdże, mleko i jajko. Przesiej dwie szklanki mąki do reszty składników.

Całość dokładnie wymieszaj, następnie przykryj i odstaw masę na godzinę. Szczypiorek drobno posiekaj, dodaj do masy ziemniaczanej.

Przygotuj woreczek foliowy. Całą masę przełóż do woreczka, jeden jego róg odetnij i płynnymi ruchami wyciskaj pojedyncze porcje masy do rozgrzanego oleju.

Po czym poznać gdy będą gotowe? Przybiorą zloty kolor.

Wtedy możesz je wyjąć, odsączyć na ręczniku papierowym i zajadać ze smakiem.

Smacznego!