Filety, mięso, warzywa, owoce morza, owoce, grzyby – to wszystko można obtoczyć w cieście. Lubisz panierować ryby, warzywa i mięso w cieście?
Doradzimy Ci kilka ulepszaczy, dzięki którym ciasto będzie jeszcze lepsze, gładsze, a przygotowanym w nim daniom po prostu nie będzie można się oprzeć! Filety, mięso, warzywa, owoce morza, owoce, grzyby – to wszystko można zawinąć w ciasto.
Ciasto z serem – nie ucieka!
Nie rozpływa się, jest smaczna i doskonale trzyma się podczas smażenia – najprostsze ciasto przygotowuje się z płynu, mąki i jajek. Wielu szefów kuchni zamiast klasycznej wody lub mleka poleca wodę mineralną lub inny napój gazowany, np. piwo.
Na przykład to doskonałe ciasto piwne, którego warto spróbować, okazało się najskuteczniejsze do panierowania drobiu.
Składniki:
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- 50 ml jasnego piwa
- 300 g mąki zwykłej
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz Gyros, mielony czarny pieprz – do smaku
- 40-50 g startego sera – opcjonalnie
Znakomity majonez i ciasto ziemniaczane!Niesamowicie smaczne, a wystarczy dodać zwykły majonez i starte ziemniaki. Spróbuj, jest świetne!
Potrzebujemy:
- 500 g kurczaka
- 4 ziemniaki
- 1 jajko
- Majonez – 1, 2 łyżki
- 2 łyżki mąki zwykłej
- Sól i pieprz
- Mąka do panierowania
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w cieńsze plasterki – kotlety. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, odstawić na chwilę, a następnie odcisnąć z nadmiaru soku. Posolić, doprawić i obtoczyć mięso w mące. W osobnej misce wymieszaj jajko, mąkę, majonez, dopraw solą i pieprzem.
Mieszankę tę wymieszać z ziemniakami, a następnie zawinąć w ciasto tak, aby na mięsie pozostało jak najwięcej ciasta – dobrze jest docisnąć ciasto rękami do mięsa, będzie lepiej się kleiło.