Smażona cukinia nie ma szans. Pieczone roladki z cukinii w chrupiącej paście z kwaśnej śmietany.

Pyszna cukinia w serowym cieście. Możesz ją oczywiście usmażyć, ale polecam wersję pieczoną. Jest lżejszy, mniej tłusta i fantastycznie smakuje. Genialna na ciepłą kolację, czy szybki, letni obiad.

Potrzebujesz:

  • Młoda cukinia
  • Sól

Do obtoczenia:

  • mąka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 50 g bułki tartej
  • 100 g startego twardego sera
  • zmielony czarny pieprz 
  • kminek

Przygotowanie:

Młodą cukinię umyj i pokrój na ok. 1 cm kawałki. Posól i zacznij obtaczać. Przygotuj 3 miski. W jednej umieść mąkę. W drugiej wymieszaj jajko, śmietanę lub jogurt, sól, mielony czarny pieprz, kminek. A w trzeciej wymieszaj tartą bułkę i ser.

Krążki z cukinii obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce z serem.

Tak przygotowaną cukinię ułóż na blasze do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 15-20 minut. Jeśli chcesz, możesz również ją także usmażyć. Życzę smacznego!