Jeśli zdarzy Ci się, że kotlety nie są za każdym razem takie same – mam na myśli równie dobre, chrupiące, soczyste, a przy tym pięknie pulchne – na pewno skorzystasz z tej rady.
Procedura jest bardzo prosta. Rozbite i posolone kotlety (ja robię je najczęściej z polędwiczki wieprzowej) należy namoczyć w mleku (ja zostawiam na godzinę, ale najlepiej zostawić na całą noc). Kotlety wpiją mleko, staną się miękkie i zachowają soczystość.
2 główne zasady panierowania – do jajek dodać odrobinę piwa i półgrubą mąkę. Obtaczamy w następujący sposób: w mąkę , w jajko z piwem, ponownie w mąkę, w jajko i dalej w bułkę tartą.
Robię to w ten sposób od 40 lat, a moje kotlety są znane w całej rodzinie. Zawsze są dokładnie takie same – soczyste, chrupiące i delikatne. Dodam jeszcze, że smażę wyłącznie na smalcu.
Składniki:
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki. Osuszyć papierową serwetką, a następnie obtoczyć w mące. Wszystkie składniki mieszamy tak, aby uzyskać gładką powierzchnię bez grudek. Kawałki kurczaka zawiń w folię i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usuń nadmiar oleju papierową serwetką. Podawaj ze świeżymi warzywami.
Last Updated on 13 sierpnia 2024 by admin