Faszerowana papryka z sosem pomidorowym – Wszystkim zasmakuje i ozdobi każdy stół.

Faszerowana papryka z sosem pomidorowym – procedura przygotowania

Faszerowane strąki papryki to danie popularne na całym świecie. Często podaje się je z sosem pomidorowym i ryżem, ale dobrze komponują się z nimi także makarony czy knedle.


Farsz

  • cebula – 4 szt
  • olej – w razie potrzeby
  • ryż – 1 garść
  • jajka – 2 szt
  • papryczki – 1000 g
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • bułka tarta – według uznania
  • zielona papryka – 10 szt

Sos

  • olej – w razie potrzeby
  • masło – w razie potrzeby
  • liść laurowy – 1 szt
  • cebula – 1 szt
  • zielony pieprz – w razie potrzeby
  • cały ząbek – 3 szt
  • całe świeże przyprawy – 2 szt
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • mąka zwykła – 2 łyżki lub według uznania
  • obrane pomidory – 400 g
  • bulion – 1000 ml lub w razie potrzeby
  • sok z cytryny – do smaku
  • cukier – do smaku
  • sól – do smaku

Przygotowanie

Obierz cebulę i rozgrzej olej na patelni. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy, następnie dodajemy ryż i razem smażymy na złoty kolor. Mięso włożyć do dużej miski, dodać jajko, podsmażoną cebulę i ryż, wymieszać. Całość doprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy bułką tartą i ponownie wszystko dokładnie mieszamy.

Paprykę umyj pod bieżącą wodą, odetnij końcówkę łodygi i ostrożnie usuń nasiona, aby nie uszkodzić papryki. Usuń łodygę z pozostałych końcówek papryki i pokrój ją na mniejsze kawałki.

Rozpuść masło na patelni i dodaj olej. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię razem z posiekaną papryką. Do bazy sosu dodać nowe przyprawy, liść laurowy i doprawić pieprzem. Smaż razem przez chwilę. Sos oprószyć mąką, dokładnie wymieszać, dodać obrane pomidory i bulion. Pomidory rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i gotować sos przez 40 minut na małym ogniu.

Strąki papryki nakłuć kilka razy nożem i napełnić je mielonym mięsem. Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem i ułóż w nim napełnione strąki papryki. Paprykę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 170°C.

Do sosu pomidorowego dodać sok z cytryny, doprawić solą i cukrem. Wyjmij strąki z piekarnika, gotowy sos przecedź przez sito i dodaj do strąków papryki. Całość pieczemy przez kolejne 30 minut w temperaturze 170°C. Gotowe strąki papryki podawaj z sosem pomidorowym i gotowanym ryżem lub innym wybranym dodatkiem.