Pasta chrzanowa do kanapek. Gdy tylko wystawię je na stół znikają w kilka chwil. Przepis.

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki powyżej 33% tłuszczu
  • ok. 300 g serka mascarpone (lub domowego serka śmietankowego, masła do smarowania lub twarogu)
  • tarty chrzan do smaku
  • sól

Dodatkowo:

  • ok. 7 bułek lub bagietki lub kromki chleba, w zależności od potrzeb
  • kiełbasa do smaku
  • ogórki kiszone lub papryka, ostra papryka…
  • winogrona
  • twardy żółty ser

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy na bitą śmietanę, a jeśli mamy niski procent, dodajemy usztywniacz do śmietany.
Następnie do ubitej śmietany ubijamy mascarpone (lub domowy serek, masło posmarowane…) i świeżo starty chrzan według smaku i ostrości chrzanu.

Pastę posolić do smaku i wstawić na krótko do lodówki. Widelcem rozsmarowujemy puszystą pastę na plastrach bułek lub na wieczkach, w które wbijamy kiełbasę, kawałek sera, kulki wina gronowego do smaku… lub po prostu dekorujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.

Smacznego!