Pyszna pasta czosnkowa na kanapki. Zdrowy przepis z notatnika mojej mamy

Przygotowanie przetworów na zimę to niezastąpiony sposób na zachowanie odrobiny lata i smaku sezonowych warzyw i owoców w słoiczkach. Otworzone zimą będą nie tylko bogactwem witamin i minerałów, ale i smakowitym posiłkiem.

O właściwościach zdrowotnych czosnku wiadomo już od wieków, dlatego włączenie go do diety przynosi wiele korzyści dla naszego organizmu. Oto przepis na niezwykle aromatyczną pastę czosnkową, która nada się zarówno do smarowania na kanapki, jak i jako rozgrzewający dodatek do zup, sosów i zapiekanek.

SKŁADNIKI:

  • 250 g czosnku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek w ilości 250 g obierz, umieść w kielichu blendera i dokładnie posiekaj na najwyższych obrotach. Zbierz łyżką mniejsze kawałki ze ścianki naczynia do środka i ponownie zmiksuj.