Pięciowarstwowy deser z czekoladowymi ciasteczkami, śmietanką, czekoladą i orzechami laskowymi – Niebo w gębie.

 

Oto jak przygotować pięciowarstwowy deser z czekoladowymi ciasteczkami, śmietanką, czekoladą i orzechami laskowymi:

Składniki:

1. Warstwa:

  • 75g czekoladowych ciastek (pokruszonych)

2. Warstwa:

  • 250g bitej śmietanki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka Nutelli

3. Warstwa:

  • 100g śmietany do ubijania
  • 100g mlecznej czekolady (stopionej)

4. Warstwa:

  • 30-40g orzechów laskowych (uprażonych i posiekanych)

5. Warstwa:

  • 200g śmietanki do ubijania
  • 1 łyżka cukru
  • Aromat waniliowy

Dekoracja:

  • Okruszki czekoladowych ciastek (zachowane z pierwszej warstwy)
  • 5 czekoladek Ferrero Rocher

Przygotowanie:

Na dnie naczynia równomiernie rozprowadź pokruszone ciasteczka czekoladowe. Ubij śmietanę z cukrem, a następnie delikatnie wmieszaj Nutellę. Rozprowadź równomiernie na warstwie ciasteczek. Stopioną mleczną czekoladę połącz z ubitą śmietaną i rozprowadź na poprzedniej warstwie.

Posiekane orzechy laskowe równomiernie rozsyp na warstwie czekoladowej. Ubij śmietanę z cukrem, dodając kilka kropel aromatu waniliowego, a następnie rozprowadź jako ostatnią warstwę. Na wierzch posyp zachowane okruszki ciasteczek i udekoruj czekoladkami Ferrero Rocher. Wstaw deser do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby warstwy stężały.

Podawaj chłodne, ciesząc się każdą warstwą tego bogatego i eleganckiego deseru. Smacznego!