Pieczona rolada z kremem waniliowym – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk
Zapiekana rolada z kremem waniliowym – procedura przygotowania
Jeśli nadal zastanawiasz się, jaki deser przygotować jako słodką zakąskę na niedzielny lunch, to rolada panierowana z kremem waniliowym jest dokładnie tym, czego szukasz. Można podawać go samodzielnie, ale jeśli uzupełnimy go miksturą z owoców leśnych, przeniesiemy ten deser na sam szczyt kulinarnej listy.
Pieczone ciasto
- woda – 100 g
- mleko – 100 g
- cukier – 1 szczypta
- sól – 1 szczypta
- masło – 80 g
- jajka – 3 szt
- mąka zwykła – 130 g
Krem waniliowy
- jajka – 2 szt
- cukier – 150 g
- mleko – 400 ml
- masło – 50 g
- wanilia – do smaku
- skrobia kukurydziana – 30 g
Przygotowanie
Do rondelka wlać wodę i mleko. Dodaj do tego sól, cukier i masło. Podgrzewaj mieszaninę, aż masło całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij z ognia.
Do garnka wsypać mąkę i bardzo ostrożnie wymieszać ją z masą. Postaw garnek z powrotem na kuchence i bardzo ostrożnie mieszaj ciasto przez 2-3 minuty na małym ogniu. Następnie pozwól ciastu ostygnąć.
Jajka ubić w misce i stopniowo bardzo ostrożnie wmieszać je w ciasto, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie rozłóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wygładź szpatułką.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz ciasto przez około 30 minut. Następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Jajka ubić z cukrem w rondlu za pomocą trzepaczki. Następnie wymieszaj skrobię kukurydzianą. Następnie zalać mieszaninę mlekiem i ponownie wszystko dokładnie wymieszać.
Całość gotuj aż do całkowitego zgęstnienia, ciągle mieszając. Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj wanilię i masło. Pozwól kremowi całkowicie ostygnąć.
Odwróć ciasto i zdejmij papier do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy krem waniliowy i ostrożnie zwijamy ciało. Roladę zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na 1 godzinę.