Pieczone kawałki kurczaka w stylu gyros: najlepiej przyrządzone mięso, jakie dotychczas jadłam.

Mam dla Was doskonały przepis na szybkie i niezwykle smaczne mięso z kurczaka pieczone w sosie musztardowo-śmietanowym z przyprawą gyros.

To doskonała receptura bez smażenia i długiego przygotowania, gorąco polecam na szybki obiad czy świąteczny stół.

Potrzebujesz dla 4 osób:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 200 ml śmietanki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżka musztardy
  • sól do smaku
  • przyprawa do gyrosa

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw i ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wlej śmietanę wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą oraz przyprawą gyros.

Jeśli nie masz tej przyprawy w domu, użyj mieszanki ziół i czerwonej papryki. Przykryj naczynię folią i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w 180 stopniach piec przez 40-50 minut.

Sprawdź czy mięso jest gotowe, wsuwając w nie widelec lub ostry nóż.

Jeśli lubisz lekko chrupiącą powierzchnię, zdejmij folię i piecz danie bez niej przez kilka minut. Życzymy smacznego!