Pieczone kotlety w piekarniku mają swój szczególny smak i są jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż tradycyjnie smażone na patelni.
Przygotowując je zgodnie z naszym przepisem, na zawsze zapomnisz o innych opcjach ich gotowania.
Jak przygotować kotlety w piekarniku
Kotlety gotowane w piekarniku docenią również Ci, którzy przestrzegają redukcyjnej diety, ponieważ do smażenia nie będziesz potrzebować oleju. Kolejny plus: na blasze do pieczenia można zrobić dużą partię kotletów (15-20 sztuk), wystarczy dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
- 200 g wołowiny
- 300 g wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 małe ziemniaki
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżki stołowej mleka
- 3 kromki białego chleba
- zioła do smaku
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml kwaśnej śmietany do sosu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Pokrój mięso na małe kawałki, a następnie przepuść mięso i cebulę przez maszynę do mięsa.
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce (dzięki temu kotlety będą bardziej soczyste)
Do mielonego mięsa dodaj ziemniaki, jajka, zmielony czosnek, sól i pieprz, wymieszaj
Zalej chleb mlekiem i zmiel go za pomocą blendera.
Do mielonego mięsa dodaj przygotowany chleb i posiekane zioła. Jeśli masa okaże się zbyt płynna, dodaj trochę mąki lub kaszy manny.
Ale aby uzyskać jak najlepszy smak, włóż mielone mięso co najmniej na godzinę do lodówki . Wtedy stanie się bardziej jednolite, dobrze będzie się formować, utrzyma swój kształt i oczywiście będzie lepiej nasycone smakiem przypraw.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj delikatnie olejem.
Zmocz ręce i uformuj kotlety z masy.
Uformowane połóż na przygotowanej blasze do pieczenia. Piecz przez 30–40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Aby kotlety były jeszcze bardziej miękkie i soczyste, możesz przygotować sos. Istnieje wiele opcji. Proponuje sos na bazie kwaśnej śmietany.Wymieszaj szklankę kwaśnej śmietany i drobno posiekany czosnek, dodaj trochę wody. Sos ten należy wlać do blachy do pieczenia na 5-10 minut przed końcem gotowania kotletów.