Zaskocz gości. Oto przepis na pieczone plastry mięsa z ziemniakami w jajecznej koronce!

Zaprezentuję ten przepis na pieczone plastry mięsa z ziemniakami pod masą jajeczną w odświeżonej formie, idealnej na przyjęcie niespodziewanych gości. Twoi goście będą zachwyceni tak wyjątkowym daniem, które z pewnością zaspokoi ich apetyt.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • Masło do posmarowania blachy
  • 1,5 kg wieprzowiny
  • 15 g soli
  • 10 g czarnego pieprzu
  • 10 g słodkiej papryki
  • 10 g granulowanego czosnku Nadzienie:
  • 4 ugotowane jajka
  • 10 g koperku
  • 10 g pietruszki
  • 30 g majonezu
  • 100 g twardego sera
  • Sól i pieprz do smaku

Polewa:

  • 190 g białego jogurtu

Przygotowanie:

Rozpocznij od pokrojenia ziemniaków w krążki i ułóż je na posmarowanej masłem blasze o wymiarach 30 x 30 cm.

Następnie wieprzowinę pokrój na plastry, wrzuć do miski, posyp solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Wymieszaj dokładnie rękoma i rozłóż na blasze, przeplatając z warstwami ziemniaków.Zetrzyj ser oraz jajka na tarce, dodaj do nich drobno posiekany koperek oraz pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i dobrze wymieszaj.

Rozsmaruj przygotowane nadzienie równomiernie na warstwie mięsa i ziemniaków. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Po upieczeniu wyjmij danie z piekarnika.

Na koniec polej całość białym jogurtem i serwuj z dużą dawką miłości oraz wspaniałym smakiem.

Smacznego! Niech ten przepis będzie Twoim as w rękawie, kiedy będziesz chciał zaskoczyć swoich gości.