Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych, ale czasem warto przyrządzić je w inny sposób, aby nadać znanemu daniu zupełnie nowego charakteru. Przygotowanie marynaty z sosu sojowego pozwoli przełamać monotonię w kuchni. Przepis jest prosty, a wykonanie nie zajmuje dużo czasu.
W pierwszej kolejności należy obrać ziemniaki, a następnie pokroić je na równe ćwiartki. Następnie należy gotować je przez maksymalnie 7 minut – na półtwardo, w niesolonej wodzie.
W tym czasie można się już zabrać do przygotowywania marynaty, czyli wymieszać w oddzielnej misce pozostałe składniki: sos sojowy z olejem słonecznikowym oraz utarte ząbki czosnku. Przygotowany sos dosolić i dodać pieprzu – według uznania. Wszystko jeszcze raz, dobrze wymieszać przy użyciu widelca lub trzepaczki.
Gdy ziemniaki się ugotują, trzeba poczekać aż się ostudzą. Następnie należy wlać do nich przygotowany sos i rozprowadzić go równomiernie.
Kolejnym krokiem jest wstawienie przygotowanych ziemniaków do piekarnika. Powinny być ułożone na blasze posmarowanej olejem słonecznikowym i pieczone przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe danie należy dodatkowo posypać drobno posiekanymi ziołami.
Do pieczonych ziemniaków zalecane jest podanie sosu śmietanowego, który również można przygotować w prosty sposób. Potrzebne są do tego:
Last Updated on 29 sierpnia 2020 by admin