Babcia nauczyła mnie, jak szybko lepić pierogi: Od dziś tylko w ten sposób robię. Instrukcja krok po kroku.

Pierogi są jednym na najpopularniejszych, a zarazem najsmaczniejszych polskich dań.

Nie ma chyba osoby, która by za nimi nie przepadała. Można kupić je niemal w każdym sklepie oraz restauracji serwującej polską, tradycyjną kuchnię.

Najlepiej jednak smakują przygotowane w domu! Wiele osób wybiera jednak gotowe produkty dostępne w sklepach ze względu na przekonanie, że przygotowywanie ciasta i lepienie pierogów jest trudne i czasochłonne.

Dziś udowodnimy Ci, że jest to prostsze, niż myślisz! Zobacz, jak możesz przyspieszyć proces wykonania tego dania.

Poniżej instrukcja naszej metody. 

Rozwałkuj ciasto na stolnicy lub blacie. Oprósz mąką. Placek powinien mieć grubość ok. 1 mm.

Kulki z farszu ułóż ok. 5-7 cm od krawędzi ciasta. Ułożone równomiernie nadzienie z farszu przykryj wolną częścią ciasta.

Delikatnie dociśnij, aby nadać ciastu kształt pierogów. Przygotuj okrągłą formę lub tradycyjną szklankę.

Wycinaj pierogi. Końce możesz docisnąć widelcem lub łyżką.

Tę szybką metodę możesz również wykorzystać do przygotowywania uszek. Użyj wtedy szklanki lub formy o mniejszej średnicy.

Wierzymy, że teraz z przyjemnością będziesz przygotowywał to pyszne danie samodzielnie w domu!