Pyszne leniwe pierogi twarogowe bez mąki. Czyste ręce i stół – dzieci i mąż zachwycone

Najpierw zajmij się przygotowaniem twarogu. Jeśli jest bardzo mokry, odciśnij go z nadmiernej ilości wody. Możesz zrobić to przy pomocy gazy, składając ją kilkukrotnie i mocno zawijając w nią twaróg.

Gotowy twaróg przełóż do miski o dużej głębokości i wymieszaj wraz z jajkiem/jajkami, cukrem, cukrem waniliowym oraz kaszą manną. Masę odstaw na czas około 5-10 minut.

Przełóż ciasto na płaski talerz, rozprowadzając je równomiernie. Powinno ono osiągnąć wysokość od 1,5 do 2 cm.

Za pomocą łyżki oddzielaj niewielkie kawałki ciasta i wrzucaj je do gotującej się, osolonej wody.

Gotuj przez około 1-1,5 minuty. Wyjmij gotowe pierogi na talerz używając łyżki cedzakowej.  Pierogi leniwe możesz podawać polane roztopionym masłem lub z dodatkiem kwaśnej śmietany. Smacznego!

Czytaj dalej