Pierogi z wędzonym mięsem i kiszoną kapustą – Warto zapisać ten przepis.

Idealne jedzenie na zimę? Pierogi – człowiek czuje się po nich przyjemnie syty i chętnie wpełza pod kołdrę.

Najbardziej pracochłonną rzeczą jest zetrzeć ziemniaki na ciasto. W przeciwnym razie przygotowanie jest szybkie i proste.

Składniki:

Pierogi:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5-1 kg mąki półgrubej
  • 2 jajka
  • sól

Farsz:

  • 250 g kiszonej kapusty
  • 250 g wędzonego mięsa (karkówka, łopatka)
  • 2 średnie cebule
  • 1,5 łyżki cukru pudru (lub cukru pudru)
  • olej
  • 1 szczypta kminku
  • 3 szczypty soli
  • pieprz

Proces przygotowania

Obrane surowe ziemniaki są drobno starte, mieszane z jajkami i mąką i solone. Zagniatamy elastyczne ciasto, w miarę potrzeby stopniowo dosypując mąki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby dało się je przecisnąć przez maszynkę do gnocchi.

Wepchnij gnocchi do wrzącej, osolonej wody przez maszynkę do gnocchi (lub oderwij małe kawałki ciasta na desce do krojenia nożem) i gotuj, aż wypłyną. Następnie od razu je odcedź (lub wyjmij z wody na sitku). Obierz cebulę i pokrój ją w większą kostkę lub kliny. Mięso myjemy i kroimy w kostkę ok 2×2 cm.

Na patelnię lub głębokie naczynie żaroodporne wlać trochę oleju, dodać wędzone mięso i cebulę i smażyć powoli na złoty kolor. Od czasu do czasu mieszamy. Do podsmażonej cebuli i wędzonego mięsa dodać kapustę , zalać ok. 200 ml wody, dodać cukier do smaku, posolić, kminek i dusić bez przykrycia aż woda odparuje. Od czasu do czasu mieszamy.

Zmieszaj pierogi z gotową mieszanką, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz się pobawić, możesz dodać kolejną smażoną na złoto cebulę.