Przepis na piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-czosnkowej. Bez smażenia, raz dwa i gotowe. Każdy chwali

Poznaj przepis na piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-czosnkowej, przygotowane w oryginalny i szybki sposób.

Taka propozycja jest doskonałym rozwiązaniem, jeżeli brakuje Ci czasu na gotowanie, a chcesz spróbować czegoś nowego. Idealny pomysł na rodzinny obiad lub kolację, bez smażenia. 

Składniki:

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dużych pieczarek
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 szczypiorek
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (około 60 ml)
  • czerwona papryka
  • 1 łyżka musztardy
  • odrobina sera mozzarella lub cheddar
  • przyprawy: sól, pieprz czarny

Umyj piersi z kurczaka, osusz, a następnie ponacinaj na wzór siatki.

Jogurt połącz z oliwą, musztardą, zmiażdżonym czosnkiem oraz przyprawami i dokładnie wymieszaj.

W tak przygotowanej mieszance precyzyjnie obtocz piersi z kurczaka, tak aby całe były pokryte marynatą.

Ziemniaki posiekaj na plasterki, a grzyby i cebulę drobno pokrój.

Na blasze do pieczenia połóż ziemniaki, cebulę oraz pieczarki, przypraw solą i pieprzem. Następnie na warzywach połóż piersi z kurczaka.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz danie przez około 45 minut. Na koniec posyp całość startym serem i jeszcze chwilę zapiekaj, do momentu aż ten się rozpuści.

Smacznego!